Продължава лятната Антиспин кампания в Разградска област

11:33, 26 авг 15 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лятната Антиспин кампания в Разградска област продължава, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Тя стартира в цялата страна в началото на август и ще продължи до 13 септември под мотото „Да запазим посоката, да продължим пътя”.

Кампанията е насочена приоритетно към младите хора, като целта е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, какоти  толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

В рамките на лятната инициатива РЗИ-Разград организира кампания за безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ и други трансмисивни инфекции. Екип от специалисти предоставя услуги по доброволно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове.

На 31 август от 10 до 13 часа мобилния медицински пункт на Регионалната здравна инспекция ще бъде разположен в хипермаркет „Кауфланд”, където желаещите могат да си направят безплатен тест. Всеки може безплатно и анонимно да се изследва за ХИВ, сифилис, хепатити „B” и „С“ и през делничните дни от 8.30 ч. до 15.30 ч. в сградата на инспекцията.

Въпреки здравно-информационната кампания и възможностите за безплатно и анонимно изследване, прави впечатление, че младите хора в Разградска област подценяват превенцията и важността на своевременното тестване за ХИВ, посочват от здравната инспекция.

По време на лятната Антиспин кампания на 2014 г., доброволно и анонимно тестване за ХИВ са пожелали 166 лица, от които 80 жени и 86 мъже. От началото на тазгодишната кампания, едва 15 души са си проверили своя ХИВ статус.

Според изнесените данни през първото полугодие на 2015 г. в региона са изследвани 516 лица (131 мъже и 385 жени). Всички с негативен статус за ХИВ. За същия период на миналата година изследвания за ХИВ са извършени на 586 човека (174 мъже и 412 жени). Новорегистрирано е едно ХИВ- позитивно лице.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама