Ангелкова определи сезона по морето през юли и август като добър

12:04, 26 авг 15 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Юли и август са били силни за туризма по българското Черноморие. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след редовното заседание на Министерския съвет. Ангелкова изрази надеждата, че тенденцията ще се запази и през септември, за да компенсира слабия за туризма юни месец.

„За момента се запазва тенденцията от 20% спад на руски туристи. Независимо, че се чува отвсякъде руска реч, липсват тези групи от държавните предприятия и лагерите“, каза министър Ангелкова.

По думите й нарушенията по плажовете, липсата на свободни зони и проблемите със замърсяванията по Черноморието несъмнено са се отразили на туристическия сезон. От Министерството на туризма обаче са взели необходимите мерки това да не се повтаря, увери Ангелкова.

„Ние предприемаме съответните мерки и ги залагаме и за следващия сезон, за да не се повтарят. Такива нарушения не бива да се допускат, както и случаите със замърсявания на водата. Трябва да се вземат необходимите мерки от общините и да не се проваля сезонът. Със сигурност се отразява негативно, но от друга страна ние няма как да допуснем това да се отразява негативно на здравето на туристите“, обясни Ангелкова.

Въпреки усилията на министерството обаче това се случи в курорта Лозенец. По думите на Ангелкова проверките за замърсяванията там продължават, а централният плаж ще бъде достъпен за туристи едва когато е сигурно, че водата е чиста.

По-рано днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, заплаши, че правителството ще има основание да прекрати концесионни договори за плажове, предвид многобройните нарушения със свободната зона, със спасителите, с хигиената и с наличното медицинско оборудване.

„Чувството за безнаказаност идва от това, че ще си платят глобата и продължават с арогантността”, подчерта Павлова, допълвайки, че концесионерите предпочитат да си платят санкцията и да не направят нищо за отстраняването на проблемите.

По думите ѝ дори при наложени над 1,5 милиона лева глоби арогантността продължава, защото „явно нямат проблем със събирането на приходите”. „Такова поведение не трябва да бъде толерирано”, каза още тя.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама