Елка Стоянова фаворит за шеф на изборите в Бургас, но ако ЦИК я одобри

12:21, 26 авг 15 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Популярната бургаска юристка и поетеса Елка Стоянова е фаворит за председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) за местните избори през октомври тази година. Нейната кандидатура беше издигната от ГЕРБ и подкрепена от останалите партии и коалиции. Стоянова вече има опит на тази длъжност – тя беше шеф на ОИК по време на предишния вот през 2011 г., а през 2013 г. оглави и Районната избирателна комисия на парламентарните избори.

Стоянова обаче остана единствената одобрена личност на провелите се днес консултации между парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на Общинска избирателна комисия. Техните представители не постигнаха съгласие за това кои да са нейните двама заместници, секретар и още 9 членове.

БСП предложи за зам.-председател Георги Михов, НСФБ - Данаил Средков, „Атака” - Михаил Хаджиянев, „България без цензура” - Константин Костов. За секретар БСП отново издигна Михов, но след това оттегли кандидатурата му. От ДПС предложиха Имухан Хюсеин, Реформаторския блок се спря на Момчил Момчилов. НФСБ пак издигна Данаил Средков, след което кандидатурата му се оттегли и от Фронта подкрепиха кандидата на Реформаторите.

Спор се разрази между двете най-противопоставящи се един на друг партии – НФСБ и ДПС. Ангел Божидаров обяви, че патриотите ще оттеглят кандидатурата си за секретар само ако ДПС направи същото. От своя страна общинският лидер на Движението за права и свободи Шерафет Мехмед категорично заяви, че ДПС няма да се откажат от позицията за секретар, тъй като те издигат кандидат само за това място.

След разразилите се спорове в залата накрая секретарят на Общината Божидар Кънчев обяви, че след като няма консенсус, ще се състави протокол с всички материали от проведената среща и ще се изпрати в Централната избирателна комисия (ЦИК). Така съставът на бургаската Общинска избирателна комисия, включително и това на нейният председател, ще се определи в София. Крайният срок, до който ЦИК трябва да обяви своето решение според Закона, е 50 дни преди датата на изборния ден, т.е. 4 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама