Съветник поставя въпроса за конструктивната сигурност на плевенската Панорама

13:01, 26 авг 15 / Политика 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Питане относно конструктивната сигурност на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ ще постави на сесията утре съветникът от БСП Пенчо Карагьозов. Той коментира в аванс днес своето питане на пресконференция в централата на партията в Плевен.

Поводът е разговор с проектанта на сглобяемата стоманенобетонна конструкция на Панорамата - проф.д-р инж. Илия Митев и прекия отговорник за нейното изграждане - инж. Пенка Андреева. Те са запознали Карагьозов със своята докладна записка до кмета на Община Плевен, в която изразяват тревогата си за конструктивната сигурност на Панорамата. Своето притеснение за състоянието на историческия обект двамата специалисти са поставили в писма и до председателя на Народното събрание, областният управител, депутати, както и различни институции.

След тази докладна записка през май е назначена комисия от Общината, като от изготвения след проверката протокол е видно, че и тези специалисти са констатирали някои дефекти, посочи Пенчо Карагьозов. Те са в хидроизолацията на покрива, гръмоотводната инсталация, появата на сулфатизация на отделни покривни панели, дефекти по незащитени заваръчни съединения и т.н.

„Основен извод, който се налага е, че няма видимо увредени връзки и възли на покривната конструкция. От тук следва внушението, че тревогата в т.нар. докладна записка на посочените специалисти с авторско участие в проектирането и изграждането на Панорамата е „предозирана и не бива да се приема на много сериозно“, коментира Карагьозов.

Въпросите, които той ще постави на сесията утре са дали при кмета са обсъждани поставените проблеми, както и резултатите от проверката на назначената общинска комисия. Също така Карагьозов ще потърси отговор на въпроса дали не е нужно да бъде наета фирма, която да е специализирана в поддръжката на такива обекти, за да се грижи за сигурността на този „художествен и исторически комплекс с огромно знаково и сантиментално значение за плевенчани“.

„Критичните бележки нямат връзка с управлението на Панорамата от Милко Аспарухов и колектива там‘, категоричен бе Карагьозов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама