Щъркелите вече отлитат на юг

13:05, 26 авг 15 25 3418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Щъркелите вече отлитат на юг, като пикът е бил в понеделник, когато от една точка на наблюдение – при чаира край с. Генерал Колево, Генералтошевско, са прелетели 16 242 бели щъркела. Това разказа за Добрич Topnovini.bg Валентин Катранджиев – любител орнитолог. Според него, миграцията на белия щъркел тази година е както всяка година, няма нищо необичайно.

Миграцията започва още в края на юли и продължава до първата половина на септември. Обикновено има един пиков ден през есента, който е различен всяка година. Тогава прелитат най-голям брой птици. Според Катранджиев, този ден тази година е бил именно в понеделник – 24 август. Обикновено това се случва, след като е имало няколко дъждовни дни, при които на Север птиците се спират за ден-два и чакат времето на юг да се оправи.  Така след последните дъждовни дни, в понеделник вечерта изведнъж са прелетели около 16 000 бели щъркела.

Катранджиев посочи, че вече е започнала миграцията и на черния щъркел, който също гнезди в Добричко. Ако белият щъркел е свързан с населените места, то черният търси уединение.

Когато щъркелите стигнат привечер оголена нива – ожъната или изорана, те остават да пренощуват. Една сутрин Катранджиев е открил 6 000 щъркела, които са нощували на Чаира, който е част от Натура 2000.

През тази част на годината – втората половина на август, най-характерна е миграцията на белия щъркел и осояда, който прилича на обикновения мишелов, но се храни само с ципокрили. Той прави големи ята или дълги пътеки, обясни любителят-орнитолог.

Щъркелите са част от всички 44 вида птици, които са реещи. Те използват термалите, като се издигат нагоре, отварят криле и се реят, без да изразходват енергия. По този начин птиците се реят над земната повърхност като преминават огромни разстояния към набелязаната посока. Така пестят значителна енергия като свиват крилете си доста рядко.

 Основният поток на европейската популация преминава над територията на България. Пътят от Източна Европа до Субсахарска Африка се изминава за по-малко от месец при средна скорост на полета от 38,2 km/h и средна дневна продължителност от 8 часа и 48 минути.

Катранджиев обаче бе категоричен, че няма връзка между отлитането на щъркелите и предстоящата зима. Така той опровергава поверието, че отправилите се на юг щъркели между 22 август и 1 септември, вещаят, че зимата ще е нормална.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама