Чифлишкото езеро край Русе вече е общинска собственост

13:15, 26 авг 15 / Политика 25 821 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерски съвет прехвърли безвъзмездно в собственост на Община Русе намиращия се в местността "Трансформатора" край града язовир, съобщиха от правителствената пресслужба днес.

Topnovini.bg научи, че се касае за т. нар. "Чифлишко езеро", което до момента бе собственост на земеделското министерство, но на практика е изоставено и неподдържано от години. Информацията бе потврдена и от местната администрация в Русе.

Промяната се прави по искане на кмета Пламен Стоилов с цел извършване на инвестиции за възстановяване на стената, хидротехническите съоръжения към нея и общо управление на съоръжението. Община Русе е декларирала наличието на достатъчен финансов ресурс за стопанисването на имота.

Чифлишкото езеро е каскадно разположено над това в лесопарка "Липник", който заедно с района на хижа "Приста" от началото на август също бяха прехвърлени в собственост на Община Русе.

Още тогава кметът Пламен Стоилов заяви, че това ще даде възможност за комплексно проектиране от зоната на Чифлишкото езеро, територията между двете езера и язовир Николово заедно с горите, които вече са общинска собственост и оформянето на места за отдих, спорт и риболов.

Очаква се обаче подготовката за въвеждане в експлоатация на по-малкото езеро да отнеме поне 1-2 години, тъй като то е затлачено с наноси от тиня и трябва да се източи напълно и да се почисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама