Прекратена е обществена поръчка за 2 млн. лв. на Община Плевен за ремонт на улици

13:25, 26 авг 15 / Политика 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществена поръчка за ремонт на улици в Плевен на стойност около 2 млн. лева е прекратена. За това съобщи днес председателят на общинската организация на БСП в Плевен Цветко Цветков на брифинг в централата на партията.

Той подчерта, че на утрешната сесия съветниците от ляво ще направят опит да внесат този проблем като питане към кмета, за да се предизвика дебат.

Става въпрос за прекратена обществена поръчка от Агенцията по обществените поръчки за ремонт на улици в Плевен със средства, отпуснати по силата на Постановление 113/30.04.2015 г. на Министерски съвет.

С цел да избегне вероятно дългата процедура по обявяване на обществена поръка и при евентуален избор на изпълнител, след това и жалене от страна на други участници, Общината е решила да използва друга законова възможност - договаряне без обявление, обясни Цветков. В самия закон ясно е записано кога може да стане това - при природни бедствия, които през 2014 г. на територията на Плевен не е имало.

В становището на Агенцията, цитирано от Цветков, се посочва, че обществената поръчка е спряна, тъй като изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен поради липса на достатъчно доказателства.

Обществената поръчка за 2 млн. лв. е дадена на един изпълнител без да има опасения, че може да кандидатстват и други фирми, които да предложат по-ниска цена, добави Цветков. От БСП изложиха тезата, че времето след месец април е било напълно достатъчно да се проведе обществена поръчка, както е по закон, да има време за избор на изпълнител и евентуално за обжалване, както и към този момент процедурата да е приключила и да се работи вече по ремонта на улиците. Избягвайки от тази дълга процедура на практика общинската администрация изгуби повече от три месеца и половина, още не е стартирала процедурата и изпълнението на обекта, а администрацията е в изходна точка. За да се усвоят тези пари - 2 млн. лв. до края на годината трябва да стартира нова поръчка, което ще отнеме 2 мес. и половина, така се губи хубавото време за реализация на качествено изпълнение на ремонтите, подчерта още лидерът на БСП в Плевен.

Той коментира и още един въпрос по темата - защо не е избрана за изпълнител общинската фирма „Инжстрой“, а е била посочена фирма със седалище в Плевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама