Даниел Митов: Държавата взима превантивни мерки, няма да стреляме по бежанците

13:32, 26 авг 15 / Политика 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България взима мерки да охранява границите си и го прави добре, заяви външният министър Даниел Митов след редовното правителствено заседание в сряда, предаде репортер на София Topnovini.bg. Митов уточни, че разполагането на военни сили близо до границата с Македония е превантивна мярка.

„Разбира се, че няма да стреляме по бежанците“, възмутено отговори министърът на журналистически въпрос.

„Ние като държава сме длъжни да отделяме внимание на охраната на границите си, когато има заплаха от евентуален бежански натиск“, каза Митов и уточни, че ако това се случи по западната ни граница, ще бъдат приложени същите процедури, каквито се прилагат на границата с Турция.

В изявлението си пред медиите Митов засегна и въпроса с формирането на избирателни комисии зад граница за националния референдум.

“Съществува риск от това хората, които трябва да командироваме от България за попълване на състава на избирателните комисии в чужбина, да не могат да гласуват на местните избори. Практически възниква конфликт между конституционно право на българските граждани и тяхното административно задължение. Това означава, че трябва да намерим формула, по която да командироваме тези хора“. Това, по думите на външния министър Даниел Митов, който отговаря за изборния процес извън рамките на страната, е един от проблемите на предстоящите местни избори.

Митов припомни, че на последните парламентарни избори 600 души от държавната администрация са искали да гласуват, като 388 от тях все пак са били командировани. Външният министър заяви, че трябва да се намери работеща формула за решаването на този казус и добави, че вече е написал писмо до българските институции с призив да проявят разбиране, когато става въпрос за командироване на служители.

Митов уточни, че съществува риск в някои държави да няма голям интерес и практически няма да се явят голям брой хора с желание да гласуват. Външният министър уточни, че във всяка избирателна секция в чужбина има представител на МВнР, тоест представител на министъра на външните работи, но останалите членове са представители на политическите партии.

„Ако няма достатъчно, такива се командироват от България или се намират на място от българските общности в чужбина. Ако няма достатъчно сериозен интерес, съществува рискът да не можем да попълним секционните избирателни комисии. Едно е сигурно: когато се създават секции в чужбина, те са съобразени с Изборния кодекс, а именно ЦИК ще е длъжна да открие повече от 430 секции, където те са съществували в период от последните пет години и са гласували не по-малко от 100 български граждани“, каза външният министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама