Кадрите в Шуменско повече от свободните места за учители

14:38, 26 авг 15 25 4650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Шуменска област директорите на училища нямат проблем с намирането на учители, кадрите са много повече от реално обявените места, коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Шумен ( РИО) Светла Милева.

По думите й, една от причините за това е, че в града ни има университет с педагогически специалности. Освен това от няколко години инспекторатът поддържа информационна „банка кадри” и по всяко време директорите на училища могат да търсят чрез тази система нужните им хора.

Към днешна дата на сайта на РИО – Шумен са обявени около 20 свободни работни места за учители. Десетина от тях са в града – търсят се преподавател по немски език, по математика и по изобразително изкуство в Гимназията с преподаване на чужди езици.

В Професионалната гимназия по строителство пък има вакантни щатове за учител по английски език и педагогически съветник. Младши учители по български език и литература и възпитатели на половин щатове за начална и прогимназиална степен се търсят в СОУ „Трайко Симеонов”, сочи справката за вакантните позиции в сайта на РИО- Шумен.

Незаети бройки за преподаватели има и в училищата във Върбица,  Велики Преслав, Нови пазар и селата Живково, Иваново, Пет могили, Климент, Градище, Крива река, Драгоево.

Обявените срокове за подаване на документи за вакантните позиции са до края на седмицата, но заявяването на работни места ще продължи и през следващите седмици преди началото на новата учебна година, той като повечето директори на училищата все още са в отпуск, коментираха специалисти.

По данни на Бюрото по труда в Шумен, регистрираните на трудовата борса безработни учители в момента са 67. Според трудови посредници, младите специалисти по- трудно си намират работа, тъй като в повечето работодатели предпочитат да наемат хора с професионален стаж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама