Излагат нови части от Римския стадион на Пловдив (снимки)

14:39, 26 авг 15 / Култура 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови части от Римския стадион, в най-чистия им вид, ще станат част от културната мрежа на Пловдив.

На цели четири исторически слоя – от античността, от времето на османското присъствие, от Възраждането и от началото на 20 век – попаднали архитектите по време на работата по реконструкция на сградата на бившия "Нармаг", която до няколко месеца трябва да заработи като нов търговски център.

"Това е съвременна сграда, при която археологията участва на всички нива", коментира арх. Стефан Стефанов. "Откритите артефакти са автентични и непипнати във времето, в най-чист и искрен вид."

Разкрити и възстановени са шест реда седалки, всички автентични. При тях е изключително интересен фактът, че са номерирани и по-всяка вероятност предназначени за по-знатните жители на древния град. Археолозите са разкрили и помещение с кости на животни. Разкрити са още части от водопровод от римско време, както и акведукти и шлюзове.

Находките се намират на 6,20 метра под земята.

Представители на собствениците на "Нармаг" и Община Пловдив, в лицето на кмета Иван Тотев, днес подписаха меморандум за сътрудничество.

"През 2011 година, когато започнахме проекта за Античния стадион, той включваше и две самостоятелни обекта – разкопките в търговски център "Екселсиор" и бившия "Нармаг". Що се отнася до Нармаг, до този момент Общината не можеше да направи нищо друго, освен да постави информационни табели пред обекта", разказа гметът Тотев.

По думите му археологическото пространство в "Нармаг" е много по-голямо и различно от това на "Екселсиор", има повече елементи, които сами по себе си са уникални и дават още повече информация за Римския стадион.

"Подписваме меморандум, с който декларираме, че желаем тази зона да бъде част от културното пространство на Пловдив и част от целия продукт, който градът притежава и предлага. Под каква точно форма Община Пловдив ще влезе в управление на тази част и ще участва в попълване представите за Римския стадион, тепърва ще се уточнява, а за конкретни решения може да се говори едва след изборите", уточни Тотев и подчерта, че меморандумът при всеки случай отваря врати в тази посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама