Президентът на Гърция ще назначи временно правителство в петък

14:39, 26 авг 15 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се в петък президентът на Гърция Прокопис Павлопулос да разпусне парламента и да назначи временно правителство, съобщават гръцки медии.

Според изданията, това ще стане ако до четвъртък лидерът на третата по големина партия в парламента Панайотис Лафазанис не успее да формира правителство.

В петък президентът Павлопулос ще назначи и избори за 20 септември.

Името което се спряга за временен министър-председател е на председателката на Върховния съд Василики Тану.

В четвъртък, президентът Павлопулос ще се свърже с лидерите на политическите сили в страната, за да организира среща с тях.

Лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас, на "Независимитие гърци" Панос Каменос, както и генералният секретар на гръцката комунистическа партия Димитрис Куцумпас заявиха, че няма да участват в нея.

В същото време обаче лидерите на други политически сили – на "Нова демокрация" Вангелис Меймаракис, на "Потами" Ставрос Теодоракис, на ПАСОК Фофи Генимата и на отцепилия се от СИРИЗА "Популярен съюз" на Панайотис Лафазанис, ще настояват за организирането на срещата.

Според Конституцията на страната обаче подобно събиране не може да се състои, ако на него не присъстват всички политически лидери в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама