Партиите в Шумен не се споразумяха за състава на ОИК

15:03, 26 авг 15 / Политика 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Консултациите между политическите сили в Шумен за състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) удариха на камък. Ябълката на раздора се оказа зам.-председателското място в комисията. За него кандидати предложиха ДПС, “Атака” НФСБ и ВМРО.

При гласуването четири от партиите бяха “за” предложението на НФСБ. Кандидатът на ДПС получи един глас. Така представителят на Движението Бюнямин Хасан категорично отказа да подпише протокола от консултациите с аргумента, че третата парламентарна сила остава без ръководен пост в ОИК-Шумен.

Консултациите днес бяха водени от кмета Красимир Костов, който заяви, че принципно гласуването на представителите на партиите няма значение, но той ще се съобрази с решенията им.

ОИК в Шумен ще се състои от 11 членове, като ПП ГЕРБ имат право на трима представители, а КП “БСП Лява България” на двама, останалите парламентарно представени партии ще са с по един човек в комисията.

В консултациите коалиционните партньори от Патриотичния фронт бяха представени от Румен Русев от НФСБ с пълномощно от Валери Симеонов и Деян Станчев от ВМРО с документ парафиран от Красимир Каракачанов.

Партиите се споразумяха за председателското място в ОИК-Шумен като най-много гласове събра предложената от ПП ГЕРБ Даниела Величкова.

За секретар на комисията имаше две предложения – Денис Джелял от ДПС, Валентина Велева от КП “БСП Лява България”.

Срещу предложението на ДПС скочи Румен Русев от НФСБ, като заяви, че ДПС нямат право на претенции към ръководните постове в ОИК и искането им е неоснователно. Така за секретар бе избрана Валентина Велева от КП “БСП Лява България”, която от политическата формация бяха предложили и за председателското място.

Най-сложен за разплитане се оказа политическият възел, който партиите оплетоха около зам.-председателското място в ОИК-Шумен.

От ДПС предложиха поста да се заеме от Денис Джелял. Срещу тази кандидатура от НФСБ предложиха Севдалина Герджикова, от ВМРО Делян Нанев, а “Атака” номинираха Юлиян Русев. След проведеното гласуване Денис Джелял се оказа само с един глас в своя полза. Кандидатите на ВМРО и “Атака” получиха съответно 3 и 2 гласа.

Приканвайки партиите да постигнат консенсус за зам.-председателското място в ОИК кметът Красимир Костов обясни, че в общини с над 150 избирателни секции може да има двама зам.-председатели, но това не важи за община Шумен. Въпреки споровете политическите сили не постигнаха консенсус и така последната дума за определяне на ОИК има ЦИК.

Три от партиите – “Атака”, “България без цензура” и коалиционните партньори от Патриотичния фронт не бяха представили резервни членове за ОИК-Шумен Те трябва да направят това най-късно до 12 ч. утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама