Русе има шанс да получи приза „най-четящ град”

15:40, 26 авг 15 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на включилите се деца в кампанията „Забавното лятно четене“ нараства, а призът за най-четящ град тази година си оспорват Русе, Самоков, Видин, Перник и Габрово, съобщиха организаторите на инициативата. Това показват предварителните резултати от обработените статистики в националната надпревара.

Градът, който ще вземе приза, ще бъде избран по броя на регистрираните в кампанията деца и от броя на прочетените от тях книги. Все още разликите между първите градове са достатъчно малки, за да може всеки от тях да има шанс за наградата.

Победителите от цялата кампания, насърчаваща детското четене за 2015 г., ще станат ясни на 13 септември (неделя), от 11:00 ч. в книжен център Greenwich, където ще се състои и нейния голям финал.

Точно преди старта на учебната година ще бъдат раздадени призове на най-активните малки читатели в следните категории – „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ (за детето, прочело най-много книги от самото начало на проекта) и „Най-млад читател“ (за дете от 1 клас, което е прочело най-много книги от всички първокласници в цялата страна).

Освен традиционната национална надпревара, тази година „Забавното лятно четене“ за втори път организира Конкурс по творческо писане. Темата на конкурса е „Моето невероятно лятно приключение“. По време на финала на 13 септември ще бъдат обявени двама победители в конкурса.

“Забавното лятно четене“ е кампания, инициирана от българския детски портал Az-deteto.bg като част от медийна група Investor и Столичната библиотека. Инициативата се проведе за пръв път през 2011 г. и основната й цел е да насърчава детското четене, като дава реално измерими резултати. Активната част на кампанията протича през лятната ваканция на учениците в периода между Деня на детето (1 юни) и първия учебен ден (15 септември).

От старта на кампанията досега, участие в нея са взели над 11 000 деца, а прочетените книги са близо 50 000. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама