Художникът Никола Манев дари 53 свои картини на Троян и Ловеч

15:43, 26 авг 15 / Култура 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният художник Никола Манев, който от десетки години живее и твори във Франция, дари свои картини на градовете Троян и Ловеч.

Кметът на Троян Донка Михайлова получи лично днес в Чирпан 25 картини от именития творец.  Картините ще бъдат изложени в новия културно-информационен център на Троян, а след това ще останат в постоянна галерия в реставрирана възрожденска къща.

Други 28 картини художникът  дари на Ловеч. Те ще бъдат основата на нова художествена галерия в старинния квартал на града „Вароша”, която ще бъде открита лично от Никола Манев в началото на септември. Маестрото прави дарението от 28 картини, тъй като рождената му дата е на 28 август,  т. г. той става на 75 години, и е потърсена символика.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. Купува стара възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, на който дарява и 40 свои картини.

На 12 септември Манев организира традиционната си вечер на изкуството в двора на Художествената галерия в Чирпан. Тази година  традиционния подарък – картина от художника за  изявен човек на изкуството ще получи актрисата Параскева Джукелова.

Веднага след това Никола Манев ще пътува за Рим, където ще открие своя изложба в дома на прочутия български бас Борис Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама