Кметът на Кърджали отказва да назначи избори в половината села

16:02, 26 авг 15 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Кърджали Хасан Азис (ДПС) е отказал да назначи избори в повече от половината от общо 100 села в общината. Това става ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет днес. Министърът на регионалното развитие разказва казуса на останалите министри, след като е била сигнализирана от ЦИК.

“Съгласно §17 от закона във всяко едно населено място, в което има над 100 души, трябва да се издаде заповед и съответно за кмета на това кметство да бъде проведен избор за директен избор на кмет.

Това, което обаче се наблюдава като тенденция… като последният пример е от Кърджали, където имаме почти 100 населени места, които отговарят на това изискване. Кметът няма право да тълкува закона, защото законът е изричен: ако в населено място има определен брой жители, трябва да се издаде заповед да се проведе директен избор на кмет за това населено място. Кметът на община, в случая Кърджали, издава заповед само за половината от населените места да се проведе избор, а за другите отказва да издаде заповед и съответно не изпълнява закона там да има свободни, честни и демократични избори за кмет. Ние бяхме сезирани, изпратили сме по компетентност на Централната избирателна комисия, която има със свое решение също определение в изпълнение на закона, че трябва да се проведат избори, и нито кметът, нито общинският съвет не могат да тълкуват закона. Въпреки всичко, ние имаме много населени места, в които това се случва”, казва Павлова.

И допълва, че ще сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров за казуса, както и Върховна административна прокуратура и ВАС.

Министърът на външните работи Даниел Митов пък пояснява, че има проблем с намирането на служители, които да бъдат командировани доброволно за изборите в чужбина.

По-рано днес стана ясно, че вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за изборите. План-сметката за вота е почти готова, каза още финансовият министър Владислав Горанов, като те ще струват около 51 милиона лева. Първоначално от ЦИК са поискали 69 милиона лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама