Започва мониторингът по подготовката на Пловдив за евростолица на културата

16:03, 26 авг 15 / Култура 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият изпит на Пловдив по подготовката му за Европейска столица на културата пред Европейската комисия ще е на 16 септември, обяви кметът Иван Тотев на специална пресконференция по повод предстоящия мониторинг.

Градоначалникът разкри, че от Община Пловдив са изрбали да работят с досегашния консултант, работил с Фондация "Пловдив 2019" по реализиране на инициативата Европейска столица на културата - проф. Оливър Шайт, който е в Града под тепетата, за да подготви екипът на фондацията за срещата им с Европейската комисия.

Професор Шайт сподели, че вече е направен подробен анализ на причините, поради които Пловдив е спечелил титлата.

"Кметът бе изключително убедителен, съдържанието на бука, с който Пловдив кандидатства, бе добре развито, важно бе също, че фондация "Пловдив 2019" бе създадена преди спечелване на титлата, за да не се губи сега време. Но най-важното е, че Пловдив има стратегическа визия, а градоначалникът гласува доверие на хората, борещи се за титлата", коментира още той и допълни, че през септември Пловдив ще трябва да докаже, че е на правилния път.

Що се отнася до инициативите, планирани за Пловдив във връзка с Европейска столица на културата, кметът Тотев обяви, че в най-скоро време ще започне обществено обсъждане за зоната около ул. "Иван Вазов". Иван Тотев изрази надеждата, че този дебат ще доведе до конкретни резултати и мястото ще пожъне успехите на квартала за творчески индустрии – "Капана".

"Капанът е добрият пример, който ни дава възможност да мечтаем", коментира на свой ред и зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.

"Пловдивчани видяха как промяната на Капана мотивира инвеститорите да влязат там, видяха как публичното внимание мотивира и частното внимание", допълни по този повод и Иван Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама