Бебе с тежка мозъчна аномалия откри най-модерният 4D ехограф в Пловдив

16:44, 26 авг 15 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рядка аномалия на плода у бременна жена откри най-модерният 4D ехограф в Пловдив, разказа д-р Борислав Иванов - специалист по фетална медицина в болници "Медлайн".

Бебенцето имало вродена малформация на мозъка, която се среща при един от 20 000 случая, дължаща се на непълно разделяне на лявото и дясното полукълбо, обикновено настъпващо през 3-4 седмица от бременността. Допълнително са открити аномалии на сърцето и съдовата система.

Аномалията е несъвместима с живота и тази бременност няма как да бъде износена, защото в зависимост от тежестта на увреждането клиничната изява може да доведе до смърт преди или малко след раждането, коментира лекарят.

31-годишната майка изпаднала в шок, когато гинекологът й съобщил, че се налага веднага да направи аборт по медицински показания. Жената провела консултации в още няколко лечебни заведения, включително и в Англия, но лекарите били категорични, че това е най-правилното решение. В противен случай плодът ще загине в утробата, а това ще доведе до куп усложнения, обясни д-р Иванов.

Пациентката споделила, че в началото на бременността, докато не е знаела, че очаква дете, е приемала силни медикаменти, защото страда от неврологично заболяване.

Затова е необходимо всяка бременност да се планира поне 3 месеца по-рано, препоръча гинекологът.

Очакващите дете трудно приемат новината и още по-трудно се решават да махнат плода, но след време ми благодарят, сподели още той.

По време на бременността се препоръчва да бъдат извършени три много важни прегледа от специалист по фетална медицина за оценка на състоянието и нормалното развитието на бебето в различните периоди.

Първият се прави през 11-14 седмица от началото на бременността и за съжаление, при около 2% от бременните по време на консултацията с 4D апарата се установява, че зародишът е загинал, често няколко седмици преди това, без никакви симптоми.

Вторият скриниг е между 18 и 24 седмица. Тогава се установява дали сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия се развиват правилно. Последният ултразвуков преглед е в 32 седмица, когато се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността.

Д-р Иванов посочи, че са известни над 1000 вида вродени аномалии. Те засягат от 3 до 5% от новородените.

У нас годишно се раждат около 3700 увредени деца. Аномалиите  на сърцето са най-честите увреждания на плода. Статистиката показва, че 1 от 82 бебета има сърдечно заболяване, като половината от тези случаи са сериозни. Болестта на Даун пък се среща седем пъти по-рядко.

Най-често малформации се откриват, когато родителите са зависими от алкохола и наркотиците или приемат медикаменти, ако страдат от хронични заболявания. Сред рисковите фактори е и възрастта на родители, тъй като напоследък все повече жени и у нас раждат между 35 и 40 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама