Ето с кого всъщност се срещна Бойко Борисов в Туркменистан

17:06, 26 авг 15 / Политика 25 930 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Лиляна Павлова и придружаваща делегация посетиха средноазиатската държава Туркменистан, по покана на президента на страната Гурбангули Бердимухамедов. 

По време на двудневното си посещение в страната Борисов постави „успешно начало на нашия двустранен политически диалог на най-високо държавно равнище“. „За мен това посещение е доказателство за наличието на добра политическа воля за продължаване и разширяване на двустранния ни обмен“, написа Бойко Борисов във фейсбук профила си. „В атмосфера на доброжелателност и конструктивизъм ние разменихме ценни идеи за съдържанието и обхвата на бъдещото ни сътрудничество, за начините и пътищата за неговото динамизиране.“

За Туркменистан, обаче, се знае твърде малко. Ето що за място е тази държава и какви са управниците й.

Една от последните диктатури в света

Освен със залежите си от газ (четвъртите по големина в света), Туркменистан е известна като една от последните държави с диктаторски режим. Световната организация за опазване на човешките права Human Rights Watch (HRW) я описва като „една от най-репресивните държави в света“. Според организацията страната е практически затворена за външни проверки, медийните и религиозните свободи са силно ограничени, а активистите и дисидентите са обект на постоянен тормоз. „Тоталитарното правителство продължава да използва затвора като средство за политическо отмъщение“, посочва HRW. 

В доклада си за 2014 организацията изрежда случаи на дисиденти, които са били осъдени на затвор, принудително лечение в психиатрия, мъчения и затваряне в трудови лагери. Религиозните свободи са силно ограничени, достъпът до интернет строго контролиран, телефоните - подслушвани, а свободата на движение практически почти несъществуваща. Според HRW свободни избори в страната се провеждат само на хартия, а в действителност хората имат избор между настоящите управляващи и техните близки приятели.  Гурбангули Бердимухамедов спечели последните президентски избори през 2012 с 97% от гласовете.

Култ към личността

По подобие на Северна Корея, в Туркменистан също има култ към личността на държавния ръководител -  Гурбангули Бердимухамедов. Той, роднините му и близките му приятели се радват на практически пълна власт и контролират всички аспекти на обществения живот в страната. 

Официалната титла на настоящия  президент на Туркменистан е „Аркадаг“ (защитник), която бледнее пред титлата „Туркменбаши“ (лидер на туркмените) на предшественика му Сапрамурат Ниязов, който почина през 2006 и също беше известен със силния култ към личността си и ексцентричното си управление.

Ниязов, който си беше осигурил пожизнена власт, управляваше чрез декрети, беше прекръстил месеците в годината на събития от живота си, забрани цирка и операта, затвори всички болници извън столицата Ашхабад и караше държавните служители всяка година да правят изтощителен „поход на здравето“. На неговия финал Ниязов долиташе с хеликоптер, за да се срещне с победителите.

Макар и с по-скромна титла, Гурбангули Бердимухамедов, който се издигна до върха на властта от позицията личен зъболекар на Ниязов, си е осигурил не по-малък култ към личността.

Портретите на президента са навсякъде, а след като през 2013 той водил велошествие, всички държавни служители и студенти в страната били принудени да си купят велосипеди, при това на силно завишени цени. 

HRW посочва, че правителството редовно заставя големи групи от населението да стоят с часове да чакат появата на Гурбангули Бердимухамедов, без дори да пуска хората да отидат до тоалетната. 

Британският вестник Guardian, пък, разказва за откриването в столицата Ашхабад на 20-метрова бронзова статуя, позлатена с 24-каратово злато, изобразяваща Гурбангули Бердимухамедов на кон. Статуята е на висок постамент от бял мрамор. Събралото се множество скандирало „Слава на Аркадаг!“, а във въздуха били пуснати балони и бели гълъби.

В доклада си HRW разказва за случай, в който президентът, който е голям почитател на конете, паднал по време на състезание и бодигардовете му принудили всички присъстващи да изтрият снимките от инцидента и им забранили да говорят за това. 

Международни отношения

Въпреки острите международни критики към Туркменистан по отношение на човешките права и свободи, страната, за разлика от Северна Корея, например, не е в международна изолация. 

Проверка на София Topnovini.bg на сайта на президента на Туркменистан показа, че  Гурбангули Бердимухамедов поддържа активни отношения предимно със страните в Азия, но се среща и със западни лидери. По-рано тази година е бил на посещение в Австрия, миналата година е бил в Словения и Чехия, а външният министър на страната е бил във Франция през юли тази година. 

Вероятно причината западните лидери да се срещат с президента на Туркменистан е газът, с който разполага страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама