Несебърското съкровище се завърна от Лувъра под засилена охрана

17:28, 26 авг 15 / Култура 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Несебърското съкровище, което в продължение на няколко месеца гостува в един от най-престижните и посещавани музеи в света – Лувъра в Париж, се завърна в черноморския град, съобщиха от местната Община. Ценните експонати пристигнаха днес под засилена охрана и в специално изработени от френски експерти дървени кутии за пренасяне и съхранение. Лично директорът на музей „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина провери дали всичко с уникалната керамика е наред и отбеляза със задоволство, че на всеки експонат е обърнато специално внимание. Предстои осемте древни несебърски артефакти да се върнат в постоянната експозиция, за да им се любуват вече и гостите на града на ЮНЕСКО.

Парижани и гости на френската столица видяха в целия им блясък три сими (вид архитектурни теракоти) с релефна декорация от глави на сатир, нимфа и палмети; артефакти от Гроб № 442 от некропола на Несебър - лекит (керамичен съд) с релефна украса, ойнохое (керамичен съд), теракота – женско протоме и две фигури; бронзова хидрия (съд за течности)  от края на IV век пр. Хр. и мраморна плоча с посвещение към богинята Кибела.

Несебърските находки бяха част от отдавна подготвяната и прецизно съставената изложба "Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България", която беше разположена в  четири от залите на крилото „Ришельо“ на Лувъра. Едни от най-представителните и ценни съкровища на страната ни в продължение на три месеца разказваха в Париж историята на Одриското царство и връщаха естетите във времето на високото художествено майсторство на древните траки. Близо 4 млн. посетители от цял свят видяха и се възхитиха на майсторството, изяществото и красотата на древните артефакти, открити по днешните български земи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама