Аромат от приготвянето на лютеница се разнесе из столичния пазар "Иван Вазов" (снимки и видео)

17:32, 26 авг 15 / Любопитно 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голяма тава с вряща лютеница, а покрай нея хора, които мелят домати, пекат чушки и патладжани и варят моркови. Това е позната картина в българското село, но сега целият процес се пренесе на фермерския пазар „Иван Вазов” в София, видя репортер на София Topnovini.bg.

Това всъщност е "загряване" преди предстоящото рекордно приготвяне на лютеница на 6 септември в Копривщица.

Кулинарният историк Ангел Ангелов сподели шеговито пред Topnovini.bg, че има няколко вида лютеница – тази на комшийката, която е научила рецептата от баба му; тази, която яде; и тази, която не яде.

„Присъстващите имат надеждата и намерението да си отнесат вкъщи по някое бурканче, но подозирам, че всичко ще се дегустира тук”, каза Ангелов, докато разбъркваше бъдещата лютеница, която изкушаваше минувачите с мириса си.

Той подчерта, че при приготвянето й тя не се пържи и не й се слага захар, за да може да се яде от хора с „разнежен стомах” и от диабетици.

Инициативата за приготвянето на лютеница по традиционния начин, но на нетрадиционното място, е на фермерските пазари в София и на потребителската група хора „Хранкооп София”.

Те целят да стимулират производителите на българска продукция, които не използват химични препарати при отглеждането на земеделските култури, както и да припомнят на хората какво са правели доскоро техните майки и бащи, а може би и баби и дядовци.

„Нашата идея беше да се съберем, да се забавляваме, докато си правим лютеницата, и да използваме изобилието от зеленчуци, които има на пазара”, каза организаторът на събитието Дирадж Саха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама