Диабетици в Разград получиха хляб, приготвен от ръж „Хляб на мира”

17:57, 26 авг 15 25 763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Диабетици в Разград получиха днес хляб, приготвен от ръж „Хляб на мира”. Благотворителната инициатива на Националната асоциация на зърнопроизводителите е в продължение на европейския проект „Хляб на мира”, обясни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Лудогорието и  зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Мариела Йорданова.

Шестотинте броя ръжени хляба, омесени и изпечени от фирма „Млин” бяха раздадени в офиса на сдружение „Диабет”, партньор на кампанията.

Йорданова разказа, че благотворителната инициатива е обявена в началото на юни при официалната церемония по откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“, която се състоя в землището на Кубрат. Взето е решение част от тазгодишната ръжена реколта, добита в стопанството на фирма „Сортови семена” да бъде дарена благотворително за подпомагане на хора, имащи нужда от безглутеново хранене.

Част от произведената ръж е изпратена в град Познан, Полша, които са домакини на европейския проект „Хляб на мира” тази година, през 2016 година домакини са Унгария, а през 2017 г. домакин ще бъде Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. Друга част от ръжта, произведена в землището край Кубрат е отделена за сеитбата през есента

Мариела Йорданова сподели, че са получили предложение от Сдружение „Диабет” да бъдат открити в Разград и в други населени места магазини, от където диабетиците да могат да си купуват истински ръжен хляб. Нямаме идея как би могло да се осъществи това, но предложението на сдружението ще бъде отнесено до Националната асоциация на зърнопроизводителите и на правителствено ниво, коментира зам.-председателят на НАЗ. По думите й ръжта като култура е доста позабравена и загърбена в нашата страна, отглежда се символично в много малки площи. Йорданова изрази надежда тепърва ръжта като елемент и фактор на здравословното хранене да получи разпространение в България.

Председателят на сдружение „Диабет” Цветанка Димитрова изказа своята благодарност към Асоциацията на зърнопроизводителите. Тя отбеляза, че в акцията са обхванати всички диабетици от общината и от село Голям Извор, община Самуил. Ръжен хляб е раздаден и на членовете на сдружение „Кармен”. Димитрова заяви, че хляба е много вкусен и с добри качества и изрази надежда съвместната им работа да продължи и занапред. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама