Внесоха резолюция за Античния театър на Пловдив

10:34, 27 авг 15 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативен комитет към Обществен съвет за култура и културно наследство - Пловдив, внесе Резолюция за Античния театър на Филипопол в Общински съвет днес. 21 от пловдивските съветници подкрепиха инициативата със своя декларация, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg.

"Обединени от общото си разбиране, че Античният театър трябва да остане национална и пловдивска гордост за бъдещите поколения, ние настояваме Кметът на Пловдив да уважи мнението и експертната оценка, посочени в Резолюцията.

Ценността на Античен театър на Филипопол – една от емблемите на Пловдив, заслужава и повелява той да има специален статут, с който да се гарантира неговото съхраняване и представяне. В тази връзка ние, пловдивските общински съветници, сме в дълг и неотложен ангажимент към обществото и следващите поколения. Недопустимо е на територията на тази пловдивска перла в архитектурно-историческо и културно отношение да се извършват дейности и да се провеждат събития, които имат негативни влияния и последици както за Античния театър, така и за пловдивчани.

Категорично се солидаризираме със заявените позиции на специалистите, че трябва да се предприемат адекватни мерки за обгрижване на паметника като недвижима културна ценност, за отделяне на средства за консервацията му и за приемане на стратегически документи, с които да се гарантира дългосрочно неговото опазване, експониране и социализация.

Настояваме Кметът на Община Пловдив незабавно да издаде заповед за спиране на строителните работи по изграждане на обекти към него до изготвянето на цялостен и адекватен проект на основание на член 154 от ЗУТ.

Настояваме за  разработване на специализирана нормативна уредба за опазване и ползване на Античен театър на Филипопол, която да бъде приета от ОбС – Пловдив след обществено обсъждане.

Подкрепяме констатацията за необходимост от средства за спешен ремонт на сцената, гримьoрните и на техническото оборудване, поради което предлагаме те да бъдат осигурени и планирани от настоящия и от следващия бюджет на Община Пловдив.

Смятаме, че Пловдив заслужава най-сетне да има Стратегия за опазване на културното наследство и предлагаме с решение да задължим администрацията да разработи такъв документ съгласно изискванията на Закона за културното наследство и въз основа на Концепцията за устойчиво развитие на АИР "Старинен Пловдив".

Нека бъдем на нивото на обществените очаквания и да се обединим около каузата за опазване на пловдивските ценности за бъдещите поколения", декларират общинските съветници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама