Природният газ поевтинява с над 13%

11:50, 27 авг 15 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се цената на природния газ за следващото тримесечие да бъде с 13,65% по-ниска, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от агенция „Фокус“. Той се позова на предварителни разчети на „Булгаргаз“. Допълни, че движението в цените на суровия петрол за последните 10 дни сочат, че този процент може да е и по-голям.

Иванов пресметна, че поевтиняването за цялата година ще е около 30 процента, но не отговори дали то ще се отрази на цената на парното през зимните месеци.

На 10 септември КЕВР ще получи ценово предложение на ”Булгаргаз” за цените на природния газ. „Ще го проучим и ще излезем със становище до 30 септември за цената парното от 1 октомври, както е предвидено в нашите правила. За момента не мога да кажа нищо, защото не мога да говоря от името на комисията”, коментира Иванов.

"Комисията ще излезе със свое решение, защото няма пряка зависимост между цената на парното и природния газ. Природния газ е суровина и както цената на въглищата и нейното изменение няма пряко отражение върху цената на електроенергията, така и цената на природния газ няма пряко отражение върху топлинната енергия", каза още Иванов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама