Избираме 3 461 кмета на изборите през есента

13:25, 27 авг 15 / Политика 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На предстоящите местни избори ще избираме 3 461 кмета, което е с 1/3-а повече в сравнение с вота през 2011 година. Това каза по време на пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК) нейният говорител Цветозар Томов, предаде репортер на София Topnovini.bg. Три дни след официалния старт на записването за участие в предстоящите местни избори в комисията са се регистрирали осем партии и коалиции.

Документи са подали ГЕРБ, "Съюз за Пловди", "Български демократически форум", ПП "Българска социалдемокрация", ПП "Движение нашият град", ПП "Море" , ПП "Европейска сигурност и интеграция" и Социалистическа партия "Български път". Подписките им обаче все още не са проверени. За да са валидни, в тях трябва да има 2 500 подписа на български граждани с избирателни права.

Днес стана ясно още, че ЦИК още не е обсъдила предложението на СДС номерата на преференциите в бюлетината да започват от номер 100.

Цветозар Томов коментира и казусът с кмета на Кърджали Хасан Азис, който не пожела да издаде разрешение на малките населени места с над 100 жители на територията на общината да участват в местните избори. "Местата с повече от 100 човека население се определят от ГД ГРАО, а не по преценката на кметовете. Впечатленията на Хасан Азис не могат да бъдат причина да не се изпълни законът. Там, където има над 100 човека, избори ще се проведат", подчерта той.

Говорителят Александър Андреев посочи още, че комисарите са приели хронограмата за референдума, както и номерацията на избирателните секции. Вече е утвърден и образецът на бюлетината за допитването. Приети са и решения, свързани с условията и реда за гласуване извън страната, както и определянето на възнаграждението на секционните комисии.

"Избиратели, които са подкрепили партия или коалиция в местните избори, те биха могли да се подпишат в подписка за националния референдум", каза още Андреев.

По-рано днес Министерски съвет прие план-сметката за вота.

Говорителите на Централната избирателна комисия не пожелаха да коментират отпуснатите средства от Министерски съвет за вота на есен. Те се аргументираха, че все още не е постъпило официално постановление от правителството и не могат да имат позиция по въпроса.

Относно провеждането на референдума и достъпа на българските граждани в чужбина до избирателните секции Томов обясни, че ЦИК ще проведе изборите по сега действащия закон така, че и в чужбина българите да имат възможност да гласуват на референдума.

По думите му всички секции извън страната ще бъдат открити, които съгласно действащото законодателство задължава ЦИК да направи. Дали те щели да останат празни, бил въпрос, на който нямало смисъл да отговарям от комисията да отговарят.

„Темата на този референдум е такава, че следва да предизвика интерес сред българските граждани, живеещи зад граница. Личните ми очаквания са, че няма да имаме по-ниска избирателна активност, отколкото на последните парламентарни избори“, прогнозира Томов.

Александър Андреев съобщи, че редът за откриването на секциите в чужбина е същият, който бе за изборите за европейски парламент, проведени през пролетта на миналата година.

„Откриват се автоматични избирателни секции там, където на предходните избори в последните 5 години са гласували повече от 100 души“, каза той.

В дипломатическите и консулските представителства е необходимо да постъпят 20 или повече заявления от граждани, за да бъде открита секция. Извън тях броят на заявките се увеличава двойно – поне 40.

ЦИК представи взетите от нея решения както за организацията на изборите за общински съветници и кметове, така и за реализирането на националния референдум на 25 октомври.

Сред основните са решението за единната номерация на избирателните секции в страната, приемането на холограмата за националното допитване, утвърждаването на образците на книжата за референдума, правилата за регистрацията на инициативни комитет, партии и коалиции за участие в допитването. Утвърдената е и бюлетината за референдума.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама