„Зелените“ захапаха Столичната община, нямало прозрачност за харчовете ѝ

18:48, 27 авг 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Зелените“ отново повдигнаха въпроса за пълната липса на публично достъпна информация за дълговете, финансите и отчетите на Столичната община. Според тях, именно заради липсата на прозрачност институцията е задлъжняла с над 2 млрд. лв.

„Общинските фирми не са задължени никъде да си публикуват резултатите. Знаете, че ако отворите сайта на общината, на „Топлофикация“ или на градския транспорт финансови резултати, размери на задълженията не можете да намерите. Единственото място, където те биват публикувани е Търговският регистър, в който обаче може да се влезе само с електронен подпис“, коментира пред София Topnovini.bg Владислав Панев от партията.

Икономистът обясни, че общината е единствената институция в държавата, чиито дейности са в пълно затъмнение за обществото. Относно разбивката на годишния бюджета на общината - изхарченото за всеки месец - той обясни, че такава не съществува.

„Например, в Министерство на финансите информация има за всеки отделен месец от годината, малко след приключването му. В сайта им можете да откриете информация за размера на бюджетния излишък или дефицит за месец юли 2015 година. Нищо такова обаче не можете да намерите в сайта на Столичната община и като публична информация въобще“, посочи Панев.

По думите му това, че общинските отчети не се публикуват ежемесечно води до „големи бели“, тъй като нямало как да се реагира при свършен факт, след като отчетите се публикуват година по-късно, а не на момента.

Панев посочи, че е лоша практика и това, че хората не са добре осведомени за големите дългове на общината, които към края на 2014 год. са над 2 млрд.лв. От тях 531 млн.лв. е дългосрочен дълг,а около 170 млн.лв е краткосрочният, каза той. Най-сериозни дългове общината трупала от дружествата си - 1,2 млрд.лв., като водач на длъжниците е „Топлофикация“.

„Процесът не е необратим, но ето последните шест години, откакто сегашният кмет е в управлението на София, дълговете на „Топлофикация“ са нараснали почти двойно, до над 800 млн. лв. в момента. Колкото и добронамерени да са в харчовете си, не може 4-5 човека в общината да разполагат с цялата информация и да контролират финансите на цялата община и на всички общински дружества“, каза още той.

Панев обясни, че на пръв поглед парите на София не се харчат добре. И допълни, че трябва да има повече информация за разходите и дълговете на общината, за да може контролът да засили.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама