Николай Ненчев: Увеличаваме военните по границата заради бежанците

08:27, 28 авг 15 / Политика 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двайсет човека пазят по границата ни със Сърбия. Малко са, но сме в готовност да изпратим още. Това съобщи в ефира на БТВ военният министър Николай Ненчев по повод бежанската вълна към Западна Европа, преминаваща в близост и през България.

Военният министър се зарече, че не просто няма да отзове българските военнослужещи от граница, а тъкмо обратното, ще увелича техния брой.

„В Министерство на отбраната сме силно обезпокоени, това е бежанска вълна, която не сме виждали от 40-50 години. След Втората световна война не се е случвало подобно нещо“, отбеляза Ненчев.

Той уточни, че нямам предвид само бежанците, а навика на „Ислямска държава“ и други терористични организации да се възползват в момент, когато голяма група от хора искат да преминат граница. От министерството имало съмнения за това, че сред бежанците има хора от различни терористични групировки. По думите на военния министър петимата задържани по границата ни са опасни.

„Нека не подценяваме този въпрос – виждате какво се случва в Турция и Гърция. Не можем да си позволим да си стоим спокойни”, допълни Ненчев и призова българските граждани да не качват бежанци в автомобилите си на Гръцка територия, колкото и нехуманно да е това.  

Относно дългоочакваният ремонт на българските изтребители „МИГ“ военният министър съобщи, че Пошла ще ги реконструира. Ремонтът там щял да струва доста по-евтино от цената, която предлагала Русия.

„Постигнали сме изключително изгодна сделка“, увери Николай Ненчев.

До средата на другата година вече ще можем сами да се справим с опазването на въздушното ни пространство. Към момента България разполага с общо 19 МИГ-а, като ще вземем под наем 2 двигателя за 2 години, а още 4 ще ремонтираме до края на годината.

„Има мандат от правителството да започнат преговори за нови”, заяви Ненчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама