Фотографска изложба на антични светилища откриват в Стара Загора

08:46, 28 авг 15 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Авторска фотоизложба „Мегалити, антични светилища и приемствеността им в християнството” ще открие доц. д-р Любомир Цонев в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора. Изложбата ще бъде открита днес от 17:30 часа във фоайето на първи етаж на Библиотеката.

Доц. д-р Любомир Цонев от Института по физика на твърдото тяло „Акад. Георги Наджаков” при БАН, София, участва в редица археоастрономически експедиции, чиято цел е изучаването и документирането на съвременното състояние на мегалитните паметници по българската територия. Мегалитите в своите две основни форми – менхири и долмени – са най-древните сакрални градежи по българските земи, оцелели в една приемлива степен до днес. Натрупаният изобилен материал за българските мегалити става основа за първата фотоизложба на Любомир Цонев: „Мегалитите на Балканите” (EXPO1).

През 2014-2015 г. Любомир Цонев подготвя втора фотоизложба „Мегалити, антични светилища и приемствеността им в християнството” (EXPO2). В нея присъстват някои елементи от първата фотоизложба, но съдържанието като цяло е значително обновено. В новата изложба ударението е поставено върху развитието на античните свети места (включително мегалитни) и свети образи в различни епохи и различни исторически условия. Обекти от праисторията, от класическа Тракия, от римска Тракия и от ранно-християнската епоха съжителстват с по-късни християнски паметници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама