Бивш съдружник на Петър Диков е архитект на строежа до Борисовата градина

08:49, 28 авг 15 / Политика 25 1509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народният представител Георги Кадиев (БСП) обвини главният архитект на София Петър Диков в конфликт на интереси заради строеж на жилищна сграда в близост до Борисовата градина. Тя се намира на някогашния паркинг на увеселителния парк „Софияленд“ и разбуни духовете през вчерашния ден. Това се случи при участието на Кадиев и Диков в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

През 2013 година Георги Кадиев пуска сигнал в Комисията за конфликт на интереси (КЗК) срещу Петър Диков. Причината е, че в притежаваната от Диков до 2008 година фирма „Проин“ ЕООД управител и съдружник на архитект номер едно в столицата е Даниел Вълканов.

В момента проектант на жилищна сграда в близост до Борисовата градина е фирма „Проин плюс“, а главен архитект е Даниел Вълканов. 

Петър Диков не отрече изложените от народния представител факти.

„С арх. Вълканов се разделихме със скандал. Той е колега, който е работил при мен, но вече нямаме нищо общо“, оправда се Диков.

Червеният депутат репликира, че според него съществува косвен конфликт на интереси, с което главният архитект на София не се съгласи.

Относно самият строеж Петър Диков обясни, че през 2009 г. Столичният общински съвет (СОС) е приел Общият устройствен план (ОУП) на София.

„Това беше състав на общинския съвет, който бе избран през 2007 г. Със самия закон общината се задължи да направи актуализация, за да бъдат опазени и защитени спортните атракционни. Това беше една спортна площадка на частни инвеститори“, разказва Диков.

По думите му паркингът, на който сега се строи жилищната сграда, никога не е бил част от Борисовата градина за разлика от „Софияленд“. Разрешението за строежа на увеселителния парк било дадено с промени през 2002 г.

„Проектът, за който говори г-н Кадиев, е вписан в плана като зона „Обслужване и озеленяване“, посочи Диков. По думите му застрояването в района ще бъде 19%, а озеленяването – 54%. Всички автомобили ще са под земята и на повърхността щяло да има само алеи.

„Това е реализацията на този асфалтов паркинг, който стои от много години без да се използва“, казва главният архитект на столицата.

Георги Кадиев уточни, че не цели да създава предизборна атака срещу Йорданка Фандъкова.

„Каквото било, било. Сега ни е необходим нов „Общ устройствен план“ на София“, завърши социалистът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама