Видеозаписите да станат доказателство в съда, поиска адвокат Марковски

10:37, 28 авг 15 25 1085 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да има текст в Наказателно-процесуалния кодекс, който да казва, че случайните видео -, аудиозаписи и снимки също могат да бъдат доказателство, като се съпътстват с необходимата експертиза, доказваща тяхната достоверност. С 14 думи приключва въпросът, а по него политици говорят над 5 години. Това заяви адвокат Марин Марковски в ефира на „Нова телевизия“ по повод вчерашното решение на Софийски градски съд (СГС) да пусне от ареста автокрадеца Ярослав Димитров.

Димитров стана известен като „любимия автокрадец“ на премиера Бойко Борисов. В четвъртък съдът го пусна от ареста, но часове по-късно той отново беше задържан по друго обвинение.

По думите на юриста Законът за специалните разузнавателни средства препятства случайните видеозаписи да бъдат включени като доказателство. Това много затруднявало наказателния процес.

„В големите градове по света като Лондон и Ню Йорк имат покритие на камери от 95%. Това води до намаляване на престъпността с 2-3 пъти. Даже камерите към частните обекти са към единната система за наблюдение“, посочи адв. Марковски.

Според него у нас доказателство от камера може да се ползва, само ако е по Закона за СРС. Съдиите понякога допускали като доказателство и записи от охранителни камери.

„Опитният адвокат може да каже, че законът ги забранява и съдът да се принуди да не приеме кадрите като улика по делото“, отбеляза Марин Марковски.

Попитан какво се случва, когато експертите твърдят, че от видеото се вижда прилика в чертите на извършителя и обвиняемия, но не може да се произнесе със 100-процентова сигурност, Марковски посочи, че експертите винаги трябва да бъдат добросъвестни. В случая това заключение е от категорията на косвените доказателства.

Според Марковски трябва да се търсят и отпечатъци, следи – има методики в криминалистиката, за които „е изписано толкова много“. „Полицията, за съжаление, не ги прави заради мързел или липса на техника. Ако те съберат доказателства, няма да има проблем. Трябва си свършат добре работата, това много би улеснило съдията”, посочи адвокатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама