Двама българи ще бъдат съдени в Гърция за трафик на хора - качили стопаджии имигранти

12:22, 28 авг 15 25 962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама български туристи ще бъдат съдени в Гърция, защото качили на стоп нелегални имигранти, съобщи Mediapool, цитирайки Външно министерство.

Те са обвинени в трафик на хора, за което може да лежат в затвора минимум по 2 години за всеки от превозваните.

Следствените действия по случая продължават и заради това няма да бъде предоставена допълнителна информация, съобщиха от Министерството на външните работи, което по-рано тази седмица предупреди българите, пътуващи в Гърция, да не качват стопаджии.

Двамата български туристи, чиито имена не се съобщават, са били арестувани в района на Комотини. Те са пътували в посока Александруполис и качили стопаджии без да знаят, че са нелегални имигранти. При проверка на полицията по магистралата нищо неподозиращите българи спрели и тогава се оказало, че стопаджиите са имигранти.

Българите били задържани и обвинени в незаконен трафик на имигранти. Според гръцкото законодателство това е тежко криминално престъпление и се наказва с най-малко 2 години затвор за всеки бежанец, уточниха от външно министерство.

Според полицейски източник от Гърция независимо, че сънародниците ни са туристи, а пътниците са били случайни хора, няма начин да бъдат оневинени, тъй като законът е еднакъв за всички.

Външното министерство разбрало за случая, след като близки на задържаните написали писмо с молба за съдействие.

Именно тази молба е предизвикала и издаването на специалното указание. Според него в Гърция превозването на нелегални имигранти дори на стоп се възприема като каналджийство. От ведомството посъветваха нашите туристи да не вземат каквито и да било стопаджии.

Други трима българи на възраст 31, 43 и 44 години са били арестувани в района на Ксанти с обвинение за трафик на нелегални имигранти към вътрешността на Гърция. Те са задържани по време на организирана акция на полицията. Шофирали са три различни коли, в които е имало общо 16 имигранти.

Трафикантите попаднали на полицейски пост на националния път Комотини-Ксанти, но не са спрели. Заради това започнало преследване, след което били задържани, а колите конфискувани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама