11 хиляди се подписаха в подкрепа на закритата болница "Папуров" в Търговище

12:37, 28 авг 15 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 11 хиляди подписа са събрани до момента в защита на закритата хирургична болница "Папуров" в Търговище. Това обявиха от гражданския инициативен комитет за спасяване на здравното заведение. Подкрепа за него са дали хора от 27 области и 52 общини в цялата страна. Подписката вече е изпратена до президента, министър председателят, парламентарната комисия по здравеопазване и парламентарните групи, както и до Български хелзински комитет. "Не се съгласни с този неадекватен административен акт за отнемане на лиценза на болницата и ще се борим, ще се борим така, както могат да се борят само хора, борили се лице в лице със смъртта. настояваме за незабавна отмяна на решението за отнемане на лиценза на болницата и възстановяване на нормалната работа на лечебното заведение", се казва в протеста.

Персоналът и пациенти на лечебницата изпращат и отворено писмо до четиримата народни представители от региона с призив да защитят правата им. Случаят ще стигне и до Страсбург, обявиха от инициативния комитет. Председателят на гражданското обединение Атанаска Стоянова сподели, че има три подадени жалби от пациенти, които са били в отделенията на болницата и със затварянето й са били изведени от там, след което са получили сериозни усложнения. От инициативния комитет обещават безплатна правна помощ на тези хора, за да търсят правата си в съда.

Припомняме, че хирургична болница "Папуров" в Търговище беше закрита със заповед на министъра на здравеопазването в началото на този месец, заради фиктивни пациенти и източване на здравната каса. Тогава собственикът д-р Добрин Папуров обяви, че ликвидирането на здравното заведение е неправомерно и ще бъде обжалвано.

Папуров призова да се направи разграничение между осъдителната присъда, която касае лично него като физическо лице и съдбата на болницата, където по негови думи са направени над 100 проверки, включително и от одитното звено на Министерство на здравеопазването и почти няма констатирани нарушения, още повече такива, които да доведат до закриването му. В затварянето на здравното заведение неговият управител заподозря местни икономически интереси, като подчерта, че те са придружени и с политически натиск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама