Официално: Полша ще ремонтира български изтребители МиГ-29

13:38, 28 авг 15 / Политика 25 714 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военните министри на България и на Полша подписаха документи за двустранно сътрудничество в областта на отбраната, с което официално полската страна ще ремонтира българските МИГ-29, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Под документите подписи положиха българският министър на отбраната Николай Ненчев и вицепремиерът и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк. Шемоняк е на еднодневно официално посещение в страната ни по покана на Ненчев.

Документите уточнявта правните рамки на дейностите по ремонт и модернизация на самолетите МиГ-29.

Чрез спогодбата се очаква Полша до средата на 2016 г. да ремонтира двигателите и агрегатите на 3 самолета, а до края на 2016 г. и на още 3 самолета.

Страната ни получава гаранции от Полша за качеството на ремонтите. Споразумението за сътрудничество ще осигури решаването на неотложните проблеми пред бойната авиация в България и ще постигне целите по модернизация на самолетите МиГ-29 в бъдеще време, уточниха от МО.

Реконструкцията на бойната техника ще бъде възложена на полската държавна компания WZL-2,4. Тя предоставя пълен обем от дейности – комплексна, интегрирана и логистична поддръжка на МиГ-29. Полското правитеслтво възлага ремонтите на собствените си изтребители на същата компания.

„С министър Шемоняк постигнахме споразумение по всеки един от дискутираните въпроси и поехме ангажимент да вървим към европейска интеграция, както в ЕС, така и в НАТО“, заяви министър Ненчев след подписването на документите.

"Бих искал да изразя удовлетворение от разговорите и подписаното днес споразумение. Дълбоко съм убеден, че правим крачка, която ще има историческо значение", обяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама