6 месеца условна присъда и 3 хил. лв. глоба за иманяр

16:58, 28 авг 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският окръжен съд одобри постигнатото споразумение между прокуратурата и иманяр и наложи 6-месечна условна присъда и 3 хил. лв. глоба на И.М.М.

Намерените в дома на обвиняемия културно-исторически предмети се изземват в полза на държавата.

За периода 12 април 2010 г. 4 септември 2013 г. в дома си И.М. е държал близо 30 железни, бронзови и оловни предмети, датирани от ІІ – ІV  и ІХ – ХІІІ век, както и сребърна османска монета /акче/ на Селим II /1566-1574/.

Освен това в дома на И.М. са намерени и металдетектор, ръчна изработка, саморъчно направена сонда /антена/, които са предназначени и са служили за търсене на археологически обекти.

Съдът счита, че и двете деяния са извършени при пряк умисъл.

Част от намерените в дома на иманяр предмети ще му бъдат върнати се казва в решението на ШОС. И.М. отново ще е собственик на част от накит-бронз и желязо, бронзова апликация от XIX-XX в., копче от пагон, копче, оловен прешлен, медна монета, вторично пробита и използвана за апликация, бронзова османска монета-фрагмент – XIX в., монета – напълно обезличена, монета - XIX-XX в., три съвременно изработени нагръдни кръстове от бял метал и пет фрагмента от съвременно отляти елементи за накит от бял метал.

Направените по делото разноски в размер на 155 лева обвиняемият И.М.М. ще трябва да преведе по сметката на Областната дирекция на МВР-

Определението на Шуменския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама