46 деца болни от хепатит в ромската махала в Казанлък

17:00, 28 авг 15 25 890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Увеличена заболяемост от вирусен хепатит А има сред ромското население в квартал „Кармен” на град Казанлък, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. До момента от хепатитната инфекция са засегнати 46 деца от ромски произход до 9- годишна възраст.

Пикът на заболяването се наблюдава през месеците юли и август (над 60 % от заболелите). През август са регистрирани и 13 случая в други райони на град Казанлък. При 11 от тях децата посещават организирани детски колективи в града.

За недопускане разпространението на хепатитната инфекция здравните инспектори са предприели строги мерки. Връчени са две предписания, през месеците май и август, на кмета на община Казанлък за предприемане на мерки за хигиенизиране на квартала.

Връчени са предписания на директорите на засегнатите детски заведения с конкретни противоепидемични мерки за налагане на карантина, дезинфекция и наблюдение на контактните. Извършени са проверки по предписанията, при които се констатира изпълнението им от отговорните лица.

РЗИ Стара Загора е осигурила достатъчни количества гама глобулин за профилактика на контактните лица  (до момента са обхванати над 60 деца).

Проведени са срещи с ромското население от кв. „Кармен” със здравно- образователна насоченост.

За откриване на скритите форми на вирусния хепатит на 18 август са организирани изследвания и безплатни прегледи на контактните на хепатит. При извършените 95 изследвания са открити 5 деца с активна форма на вирусен хепатит. Те незабавно са настанени в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” Стара Загора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама