Ангела Меркел склони за среща на ЕС за бежанците

17:42, 28 авг 15 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германския канцлер Ангела Меркел заяви в петък, че ако се наложи, лидерите на страните от Европейския съюз са готови за извънредна среща за обсъждане на кризата с бежанците, предаде агенция Reuters.

Вътрешните министри от ЕС вече работят интензивно, за да намерят решения, отбеляза тя. "Държавните и правителствени лидери на ЕС са готови да се срещнат, ако предварителната работа е свършена и е необходимо да се състои извънредна среща. Вече се полагат много интензивни усилия на равнище ЕС как да се справим по-добре с този проблем", каза Меркел. Тя подчерта, че една среща на високо равнище би имала смисъл, ако лидерите от съюза трябва да вземат решения след като вътрешните министри свършат своята работа. 

За щастие вече има висока степен на съгласие между Германия и Франция, което дава надежда, че държавните и правителствените ръководители ще успеят да стигнат до решения, отбеляза Меркел.

Лидери от ЕС обявиха тази седмица, че съюзът се е провалил в реакцията си на човешките страдания по своите граници.

Миналата седмица гръцкият президент Прокопис Павлопулос поиска извънредна среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС), на която да обсъдят бежанската криза. Срещата трябва да бъде свикана без отлагане.

"Става въпрос не само за проблем със сигурността, но и преди всичко за хуманитарна криза“, посочи гръцкият президент, цитиран от БГНЕС и добави, че в решаването на въпроса трябва да се включи и ООН и да се формира единна европейска политика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама