Реставрират стари варненски сгради с евросредства

17:56, 28 авг 15 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стари сгради, паметници на културата ще могат да бъдат реставрирани със средства по Оперативната програма "Региони в растеж". Това съобщи край Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите и от следващата година за обновяване по програмата „Региони в растеж“ ще могат да кандидатстват и тухлени сгради. Предвиденият ресурс за тази дейност по нея е в размер на 300 млн. лв. "Имаме изискване поне 40% от тези средства да отидат в многофамилни жилищни сгради.  Договорено е с общините част от тези средства да бъдат инвестирани в обновяването на паметници на културата, които са обикновено в централна градска част, независимо дали са частна или публична собственост.  При тях мерките за енергийна ефективност са специфични, а санирането ще се прави отвътре, за да се запази облика на сградата", изтъкна Павлова.

Тя информира, че в резултат на вече изпълнени проекти, домоуправители са потвърдили, че сметките за отопление са намалели с 50%, като отчитането е направено след изминал цял отоплителен сезон. "С изпълнението на проектите за енергийна ефективност и вече реализираните за благоустрояване на пешеходни зони, изграждане на велоалеи, подлези и надлези ще осигурим допълняемост и много по-голям ефект", каза още Павлова.

Тя изтъкна, че Варна напредва в изпълнението на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като одобрените за финансиране сгради там са 30. Над 2000 са регистрираните в страната сдружения, а над 1500 са всички одобрени за участие по програмата сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама