Община Тервел внесе нов проект за заетост на млади хора

08:30, 31 авг 15 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Тервел внесе за оценка проект  по схема "Активни" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Проектното предложение цели да подпомогне включването на пазара на труда на младежи до 29 годишна възраст.За тази категория хора в Община Тервел се предвиждат поредица от действия, които целят да се идентифицират тези млади хора, да се мотивират и научат да работят с обяви и друга информация , която служи за намиране на възможности за квалификация и работа, да се обучат в две нови специалности и да започнат работа в звената на Община Тервел. Специалностите, по които ще се обучават младежите, са "Озеленяване" и "Пътно строителство". Обученията ще са с продължителност от два месеца. Докато учат, безработните ще получават стипендии.Заетостта ще продължи шест месеца. Общата продължителност на проекта е 14 месеца, първите месеци са подготвителни и ще служат за работа с младите безработни, за да се подберат от тях такива, които ще започнат да учат и работят, а други - да получат подкрепа за включване в следващи програми и мерки, предлагани от Агенцията по заетостта.

Общината избра  професията "озеленител", тъй като се стреми ежегодно да  увеличава площите, които се разработват за озеленяване и зацветяване и изпитва нужда от работна ръка, обясни Илиева. С цел рационално разходване на публичния ресурс и осигуряване на заетост за местното население общината не възлага дейност „озеленяване „ на външен изпълнител, а я изпълнява   посредством общинско звено „Озеленяване”. През 2014 година бе направен общински разсадник и се закупи градинска техника / чрез финансиране по ПРСР/ . Необходима е работна ръка за поддържане и подготовка за зацветяване  , затревяване и обновяване на дървесните видове в зелените площи .

Професията "Пътен строител" също не е избрана произволно. Общината стопанисва общо 67 км. общински пътища. Около 20 км. от тях са основно ремонтирани, а за други отсечки са направени проекти. Изградени са пътни съоръжения ( водостоци, канавки, банкети, откоси) , които се нуждаят от текуща поддръжка, тъй като се получават свличания на инертни материали,изкривяване на метални ограждения, нарушаване на целостта и конструкцията , причинени  от прорастване на корени на дървета , работа на снегопочистваща техника при бедствени положения, похабяване на маркировка, увреждане на основи на пътни знаци от недобросъвестни водачи на МПС и пр. Квалифицираните по тази специалност поддържат и тротоарни площи, както и малки локални увреждания на уличните платна в населените места.

Разчетите по проекта са за петдесет души на възраст до 29 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама