Кунева: Реформаторите ще са с единна регистрация за изборите, спекулациите са извиване на ръце

11:04, 31 авг 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Структурите на РБ разчитат на единството, другото е извиване на ръце и чупене на пръсти, което аз категорично не приемам за коалиционна политика. Това каза в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Меглена Кунева.

„Единствената формула за единството на РБ е единство от петте партии, подписали Учредителното споразумение и друг формат няма“, каза още тя.

Кунева коментира ситуацията около пресконференцията вчера, която беше направена от Радан Кънев, по повод явяването на Реформаторите с единна регистрация на предстоящите избор. В нея не се включиха нито Кунева, нито Лукарски. След пресконференцията ДБГ и СДС разпространиха обща декларация, че единството на РБ е единство на петте партии в него, не на други конфигурации от партии.

„Надявам се да прибавяме, не да отнемаме от обема на РБ. След вчерашния призив излязохме с наш прочит на ситуацията. Направи се така, че да изглежда, че има едни партии които много искат единство и други, които не искат. Абсолютно не съм съгласна с такава манипулация“, категорична бе Кунева.

По думите й, БНД като шеста партия, също се присъединява към съюза. Кунева подчерта, че не одобрява говоренето през медии по начина, избран от част от партньорите вчера.

Тя каза, че на 18 април ДБГ първа излиза с решение на Националния си съвет за единна регистрация на РБ, което е препотвърдено на 20 май от Изпълнителния съвет на ДБГ, както и на 9 юни с подготовката на проект за коалиционно споразумение, също и на 20 юни със следващо решение на Националния съвет на ДБГ, който възлага на ръководството да се подпише коалиционна споразумение в блока.

„След това имахме решения за единна регистрация на 3 август и на 18 август. И през ум не ни е минало да поканим една от партиите да се подпише сепаратистко коалиционно споразумение“, подчерта Кунева.

Тя обяви, че днес предстои събиране на председателите  на партиите от блока за това как, не дали, РБ да се яви заедно на изборите. Когато ден по-рано се правят подобни акции и се създава впечатление, че има партии, които не желаят единството, не се изгражда добра среда за консолидация, подчерта тя, като допълни, че подобно внушение не отговаря на истината.

„Като лидер на ДБГ категорично заявявам, че сме за единната регистрация и напомням, че ние, както посочих преди малко, от април работим последователно за това, категорична бе Кунева. Зеленогорски постигна изключителен резултат на РБ чрез работа всеки ден, заедно с Вили Лилков, който отговаря за София, и с останалите колеги в Щаба на РБ, на които искам да благодаря, защото те са истинските строители на единството“ , каза Кунева и добави, че под ръководството на щаба от Найден Зеленогорски е постигнато 90 % съгласие и общи кандидати на РБ в цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама