„Ислямска държава“ взриви още един храм в Палмира

11:41, 31 авг 15 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористите от „Ислямска държава“ взривиха още един храм в древния град Палмира, съобщи ВВС, цитирайки свидетели и активисти. 

Щетите по над 2000-годишния храм на Бел все още не са ясни, но местни жители споделят, че експлозията е можело „да бъде чута и от глухите“.

„Унищожението е пълно“, казал жител на града пред агенция АР. „Земята е осеяна с тухли, камъни и колони, остана само една стена от храма.“

Информацията за поредния варварски акт в античния град, който е в списъка за световно наследство на UNESCO, идва седмица след като джихадистите сринаха до основи храма на Баалшамин и пуснаха снимки в интернет.

Преди това „Ислямска държава“ плени, измъчва и обезглави 82-годишния археолог на Палмира Халед Асад и окачи тялото му на колона в града.

Палмира е бил процъфтяващ град на пътя на керваните преди повече от две хилядолетия и е бил частично разрушен от римляните през III в от н.е. 

Преди началото на гражданската война в Сирия градът, със старото си арамейско име Тадмор, бе една от основните туристически забележителности. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама