Болярски инсигнии допълват колекцията на варненския музей

11:59, 31 авг 15 / Култура 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Позлатени наушници на българска аристократка от края на XIV – началото на XV век са най-новото попълнение на Археологическия музей във Варна. Болярските инсигнии (знаци за лична власт, използвани през Средновековието) са намерени през януари от председателя на Българо-монголското дружество инж. Младен Станев на около 1,5 км. от крепостта край село Долище.

Това не са първите накити, открити в местността. През последните години районът е станал известен с множеството открити артефакти от периода на падането на България под Османско владичество. С тези именно събития е свързана версията на проф. Николай Овчаров, който пръв вижда находките, показани му от неговия приятел Младен Станев. Според известния наш археолог намираните в района позлатени украшения са на български аристократи, на които се е наложило бързо да напуснат страната, емигрирайки най-често в тогавашното Влашко княжество, зад пределите на вече изгубилите независимостта си български земи.

Не по-малко достоверно звучи хипотезата на варненския археолог Игор Лазаренко, според когото датировката на позлатените дамски наушници и мъжки колани, открити в района на село Долище, предполага, че техните притежатели са били засегнати от чумната епидемия, довела до смъртта на 2/3 от населението на Европа точно в периода средата на XIV – началото на XV век. От факта, че накитите са били заравяни безразборно на дълбочина не повече от 20-30 см., може да се направи извод, че техните собственици или са починали, или са напуснали земите си без предварителна подготовка.

Инсигниите – наушници и колани, са възприети от българските боляри по западната рицарска мода, разказа проф. Николай Овчаров. Дамите са поставяли наушниците върху дървен обръч, който  прикрепял задължителния по онова време воал за главата. Болярите от своя страна са носели позлатени колани като символ на родова принадлежност и власт. Подобен знак е било и притежаването на позлатен бокал.

Новооткритите дамски накити ще допълнят изключително богатата колекция на музея, в която може да се види пълна възстановка на обичайния външен вид на болярка от този период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама