Общински съветник от БСП дава Фандъкова на прокурор заради 1 млн. лева несъбрани приходи

12:33, 31 авг 15 / Политика 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинският съветник от БСП Николай Белалов ще подаде сигнал в Софийската градска прокуратура срещу кмета на Столична община (СО) Йорданка Фандъкова. Причината е в системна безстопанственост, свързана с продължително несъбиране на дължими суми към общината на обща стойност от над 1 милион лева.

Това съобщи Белалов на пресконференция, организирана от оглавения от него Дискусионен клуб на социална и местна политика, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Парите са за обезщетения, от които Столична община не се е възползвала. При пътно-транспортно произшествие, в което е разрушена или унищожена общинска собственост, СО трябва да получи обезщетение от застрахователната компания, с която е сключил договор шофьорът, причинил катастрофата.

По думите на Белалов, през последните две години не е постъпвал отчет пред Столичния общински съвет (СОС) за постъпили средства по това перо от бюджета на общината. Парите е трябвало да се превеждат в Съвета за безопасно движение на деца в София (СБДДС).

Процедурата по събиране на приходите минава през КАТ-София. Контролните органи трябва да изпратят протоколи от всички ПТП-ата за увредено имущество в Столична община. За първите четири месеца на 2014 година от КАТ-София са изпратили 78 такива постановления на обща стойност от 40 000 лева, но никой от градоначалниците в столицата не си е поискал парите. За последните две години от общината дори не са искали справка от КАТ, за което от там прекратили изпращането на постановленията, посочи общинският съветник. 

Според Белалов хипотетичните причини за нехайството на кмета Йорданка Фандъкова са три. Първата е, че по този начин се прикрива преразходът за инфраструктура. Например за изграждането на едно улично колче СО плаща 120 лева. Когато то бъде унищожено, общината трябва да получи обезщетение от застрахователите на същата стойност. Проблемът идвал, когато от застрахователната фирма направят проверка и установят, че колчето е възможно да бъде изградено за между 30 и 50 лева.

Втората хипотетична причина според Николай Белалов е свързана с покровителство на определени застрахователни фирми от страна на СО.

„Хипотетично можем да предположим, че бездействието е свързано с ниската квалификация на служителите, лошата организация и контрол върху службите в общината, които трябва да следят за тези приходи да постъпят в бюджета“, казва общинският съветник от БСП.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали в СО работят "идиоти, или са корумпирани лица". Питания към Фандъкова също са били отправяни от общински съветници на БСП на заседанията на СОС, но отговорите сочели за абсолютно бездействие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама