Преките чужди инвестиции в България намаляха с 6% за година

12:35, 31 авг 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преките чужди вложения в България са намалели с 5,9% през 2014 г. спрямо предходната година. Това отчита Националния статистически институт в доклада си за чуждите инвестиции в нефинансовия сектор в страната.

Към края на миналата година общата сума от вложени от чужди компании средства в България е 21,953 млрд. евро. Най-много са направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 8,945 млрд. евро, и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4,576 млн. евро.

Отчита се ръст на инвестициите в строителството, където има скок от 7% и така размерът им достигна близо милиард евро. Именно в този сектор има огромен ръст от близо 50% за разход за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА). Самото придобиване на ДМА също отбелязва скок от 18,8% спрямо 2013 г.

Като общ размер обаче най-големите вложения в ДМА са реализирани в промишлеността – 6,287 млрд. лв., и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4,815 млрд. лева. През 2014 г. тези сектори заедно формират 51.7% от общия обем разходи за ДМА.

Намаляват вложените средства за машини, производствено оборудване и апаратура, както и за закупуване на земя.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама