30 заведения затворени от началото на годината, липсва им категоризация

14:06, 31 авг 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на годината 30 заведения в страната са били затворени. Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, който представи отчет за извършените това лято проверки.

Половината от затворените заведения се намират по Черноморието. Всички обекти са затворени заради липса на категоризация.

„По-често затваряме заведения за хранене и развлечения, но има и случаи, в които се затварят и места за настаняване – например семейни хотели, къщи за гости, които така се представят, но всъщност те нямат удостоверения за категоризация, за да могат да извършват такава дейност“, уточни Маргаритов.

За периода от началото на летния сезон до момента КЗП е направила 2800 проверки в различни места за настаняване, заведения и туроператори и др. Съставени са 205 акта за административни нарушения. Тези данни, по думите на председателя на Комисията, показват спад на броя на нарушенията спрямо предходната година.

Основни нарушения са свързани с качеството на туристическия продукт, с разминаването на това какво е обещано на потребителя и какво реално му е предоставено. При 15 случая има несъответствие между предоставена услуга в обекта и това, което реално са получили клиентите.

От КЗП съобщиха още, че започва проверки в цялата страна на стоки за ученици. Поводът е началото на новата учебна година. Инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията за съществените характеристики и обозначаването на цените на облекла, обувки, учебници, учебни помагала, бележници, ученически лични карти, аксесоари и др.

Проверки ще има и за спазване изискванията за забрана продажбата на цигари и тютюневи изделия на лица под 18 години и в районите на учебните заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама