Протести в Киев, граната рани десетки, уби поне един (видео)

15:03, 31 авг 15 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът на Украйна прие на първо четене проекта за конституционна реформа, предоставящ повече автономия на източните области, съобщи Франс прес. 265 депутати подкрепиха реформата на бурно заседание, съпътствано от протести както вътре в залата, така и пред на парламента. Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на законодателния орган и се стигна до сблъсъци с органите на реда. Полицаите използваха сълзотворен газ и шумови гранати, за да отблъснат демонстрантите. 

Протестиращите са взривили ръчна граната, вследствие на което са били ранени 15 служители на реда. Състоянието на поне пет от тях е сериозно, някои са с опасност за живота, съобщи съветникът на президента Порошенко – Антон Геращенко.

По-късно кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че поне един от униформените е загинал. Телевизионният канал 112 Украина цитира началника на полицията в града Александър Терешчук, според когото пострадали в сблъсъците са близо 100 полицаи и военни от Националната гвардия.

Хвърлилият гранатата се заловен и се установявава самоличността му, както и дали не става дума за самоделно устройство.

Законопроектът на президента Петро Порошенко предвижда местното самоуправление в Донбас да се извършва на три нива– региони, райони и общини, като с най-големи правомощия и финансиране ще се ползват общините.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама