КФН ограничава достъпа до информация за контрола ѝ върху активи за над 22 млрд. лв.

15:20, 31 авг 15 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за финансов надзор (КФН) прави опит да ограничи достъпа на граждани до информация за извършвания от нея контрол върху активи за над 22 млрд. лв на застрахователи, пенсионни фондове, борсови компании, инвестиционни схеми и други. Това пише вестник "Капитал Daily" в днешния си брой.

Идеята вече е задвижена, като регулаторът прие на първо четене поправка в наредбата, която регламентира достъпа до съхраняваните от институцията документи. Планираната промяна е публикувана на сайта на КФН за обществено обсъждане до 5 септември.

В мотивите се посочва, че предложенията са „основно правно-технически и са насочени към осигуряване на пълно съответствие на разпоредбите на наредбата с изискванията на Закона за достъп до обществена информация". Става ясно още, че наредбата вече няма да обхваща документи, съдържащи професионална тайна.

Пред изданието адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" очерта няколко основни проблема на предлаганите промени, които на пръв поглед не изглеждат значими, но подменят философията на Закона за достъп до обществена информация.

Първият е, че навсякъде в досегашния текст на наредбата, където се говори за „достъп до информация“, формулировката се променя на „достъп до документи“. Вече в заявлението, което трябва да подаде интересуващ се гражданин, трябва да се посочи документът, до който желае достъп.

Друг проблем е, че се разширява обхватът на документи, които няма да бъдат предоставяни, с тези, които съдържат професионална тайна.

Същевременно отпада текстът, вменяващ задължение на председателя на КФН да предложи на комисията да прецени дали при поисканата информация има надделяващ обществен интерес. В момента, ако се установи такъв, институцията трябва да предостави информация, независимо че по този начин може да се накърнява нечий частен интерес

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама