Гледаме чешко кино през септември в Бургас

15:41, 31 авг 15 / Култура 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В дните от 1-ви септември /вторник/ до 5-ти септември /събота/ на открита сцена "Охлюва", при вход свободен от 20:30 часа киноманите в града ще станат свидетели на най-популярните чешки документални филми, съобщават от Общината.

Списъкът от продукции включва "Шмекери" /2013 г./, "Всички мои деца" /2013/, "Моят дом е моята крепост" /2010/, "Захарен блус" /2014/ и "С трабант до края на света" /2014/.

Начало на филмовата поредица дава "Шмекери" на режисьора Силвие Димакова. Сюжетът въвлича в една манипулативна игра, придружена от натиск и агресия. Скрити камери улавят суровата действителност зад кулисите на рекламни презентации за пенсионери и какво в действителност се случва на популярните евтини екскурзии с безплатен обяд.

"Всички мои деца" е копродукция на Чехия и Словакия. В 90-минутната лента на режисьора Ладислав Кабош ще се срещнем с харизматичния свещеник Мариан Куфа. Зрителят го вижда облечен в мръсен гащиризон, проследява драмата на мисията в условия на бедност и безнадеждност в забравените ромски квартали. Вместо с проповеди Куфа се опитва да привлече ромите чрез собствения пример и човешкия интерес. По шокиращ начин филмът разкрива проблемите, с които се бори тази общност.

На 3-ти септември "Моят дом е моята крепост" на режисьора Иржи Стейскал провокира с вечната тема за големия град и селото. Година след година, новите сгради избутват всичко от миналото като се опитват да го унищожат.

"Захарен блус" с режисьор Андреа Цулкова ще ни срещне на 4 септември /петък/ очи с очи с една от най-коварните болести в нашето съвремие - диабета.

За финал, в последния ден на чешкото кино - 5 септември, гледаме "С трабант до края на света" на режисьора Дан Пржибан. "Когато има желание, има и начин" е максимата, която следва Дан Пржибан и отново е готов да потегли по света, а неотклонно до него е верният му трабант, който въпреки че е от картон, успява да издържи на изпитанията на пътя от чакъл. След дългата обиколка из Африка, следва Южна Америка. И така, до края на света.

Инициативата "Кино под звездите" се реализира за седма поредна година. През това лято бургаската публика се наслади на водещи ленти от казахстанското, руското, португалското, френското и българското кино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама