Реформаторите ще изглаждат отношенията с преговори за единна регистрация

15:53, 31 авг 15 / Политика 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторите ще изглаждат отношенията с преговори за единна регистрация

Представители на всички партии от Реформаторския блок се събраха в сградата на СДС, за да изгладят обтегнатите напоследък отношения около споразумението за общо явяване на местните избори тази есен, предаде репортер на София Topnovini.bg. В централата „Раковски“ 134 пристигнаха лидерът на ДБГ Меглена Кунева, заместник-председателят на ДСБ Петър Москов, лидерът на СДС Божидар Лукарски, председателят на БЗНС Николай Ненчев и този на НДПС Корман Исмаилов. За срещата дойдоха и депутатите от ДБГ Димитър Танев и Настимир Ананиев, придружени от бившия просветен министър Даниел Вълчев.

От няколко месеца различни представители на блока обсъждат чрез медиите общото си явяване на местните избори, но до споразумение така и не се стигна. Още през юни месец Зеленогорски, който отговаря за предизборната кампания на коалицията, заплаши, че ще напусне тази длъжност, ако не бъде подписано споразумение за единно участие на изборите между всички парламентарно представени партии.

Вчера пък Радан Кънев, Николай Ненчев и Корман Исмаилов разгневиха партньорите си. Те проведоха среща помежду си, след която обявиха, че са постигнали споразумение за единна регистрация. По-късно от СДС и ДБГ „скочиха“ срещу споразумението с обща декларация. Тази сутрин пък Радан Кънев се оплака, че кандидатите от РБ по места негодуват, защото не знаят кой ги издига. „Всички трябва да си седнем на задниците“, недвусмислено заяви лидерът на ДСБ.

„Нагласата ни не е променена от 18 април, когато ДБГ на Национален съвет взе решение за единна регистрация за местния вот“, каза Кунева на влизане на срещата.

От тогава нямало никаква промяна с изключение на огромния труд на Найден Зеленогорски, през чиито ръце минавала всяка структура на РБ.

„Ако съм имала някакви колебания, ви уверявам, че ДБГ щеше да се поколебае за тази толкова тежка позиция за шеф на Националния щаб“, обясни вицепремиерът за заемания от Зеленогорски пост.

По думите ѝ той е успял заедно с колегите си от другите партии да разпише около 1000 пълномощни от 265 общини. Те са подписани от 5-те председатели на партиите за участие в преговорите за сформиране на Общинска избирателна комисия (ОИК).

„Цялата технология по участието ни в изборите е готова“, похвали се Зеленогорски.

"Нека отидем напълно позитивно настроени за тази среща, да благодарим на СДС и на всичко, което е правено от началото на 90-те години“, призова депутатът.

По думите коалицията се е справила вече 2 пъти - на европейски и национални избори.

"Дайте път напред и се надявам, че ще успеем", призова Найден Зеленогорски.

Относно обвиненията на Кънев към ДБГ, че е имало връзка с партията на Кунева три седмици , Кунева се оправда, че е трябвало да се "изчакат един друг".

"Уважавам плановете на Кънев, който също не беше известно време в страната. Имаме много добра комуникация в ДБГ. Мога да оставя всеки един от колегите ми да ме замести. Най-важното за преговорите е добра атмосфера, с която се стартира", завърши Меглена Кунева.

Военният министър и председател на БЗНС Николай Ненчев също се бе запътил към „кръглата маса“ с "позитивна нагласа".

"Надявам се днес да подпишем това споразумение, което е очаквано от толкова дълго време. Не сме подписвали нищо. Направихме изявление, че имаме готовност да участваме съвместно на следващите избори за местна власт. Всичко е наред, не се безпокойте", увери политикът.

Здравният министър и вицепредседател на ДПС Петър Москов започна с думите, че не вижда никаква колизия. Очакванията му са, че резултатът от днешната среща ще е потвърждението на всички партии от блока за това, че отиват с единна регистрация.

"Поне това са естествените развития на нещата, съобразно заявките на всяка една партия. Единната регистрация не е цел, а стъпка, ако наистина блока държи на бъде на нивото на предизборните си заявки. Той в рамките още на този месец трябва да оповести какви са конкретните стъпки за постигането на единен политически субект или партия", категоричен бе Москов.

По думите му той очаква, че денят ще завърши с общо съобщение от всяка една от партиите в блока, че се явяват с единна регистрация на изборите. Другото би било единствено използване на единността на блока като средство за извиване на ръце за листите, което било неприемливо.

"За ДСБ целта е единна регистрация, ясни стъпки в рамките на месеца за това как блока се консолидира в единен субект“. Според него, ако в рамките на деня не се стигне до решение за единна регистрация, щяло да означава, че някой е лъгал досега. 

Лидерът на СДС Лукарски също изрази оптимизъм за предстоящите преговори, като припомни, че преди 2 месеца от партията му са казали, че сме за единна регистрация при спазване на учредителното споразумение.

"Всичко друго е извъртане на истината – това е положението. До колкото знам и другите партии искат единна регистрация. ДБГ и председателят на щаба Найден Зеленогорски неведнъж постави това изискване – още от юни месец.

Който на кого извива ръцете ? не мисля че става дума за извиване на ръце. Сега ще се съберем с колегите и …

По думите му вчерашната среща между ДСБ, БЗНС и НПСД била недоразумение.

"Ние поддържаме декларацията си и ни учудва това, което се случи вчера при положение, че СДС и ДБГ не веднъж са заявявали, че основния въпрос, свързан с тези местни избори, е за единната регистрация.

След близо час от пресцентъра на Реформаторския блок обявиха, че е постигнато съгласие за единно участие на изборите на 24 октомври. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама