ДПС посочи нуждата от КСНС, БСП поиска оставката на Ненчев

10:25, 01 окт 15 / Политика 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС) настоя за провеждане на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) към държавния глава, като се обоснова, че преживяваме “може би най-тежката геополитическа криза през последните десетилетия”, като посочи липсата на единна позиция след заседанието на Съвета за сигурност на ООН, както и нуждата от обща позиция на ЕС, която да защити интересите на общността.

“Динамиката на геополитическите процеси е такава, че светът се променя не с дни, а с часове. Това е може би най-тежката геополитическа криза през последните десетилетия. Срещата на върха в Ню Йорк показа, че е трудно, дори невъзможно, да се постигне обща позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН по кризата в Близкия изток, както и по украинската криза. След срещата на президентите на двете супер сили - САЩ и Русия, стана ясно, че двамата имат различни позиции по решаване на проблема с “Ислямска държава”. Президентът Обама е на категорична позиция, че решението минава през отстраняването на сирийския диктатор Башар Асад, докато според Русия тази криза може да бъде преодоляна с участието на Асад. В тази ситуация възниква интересът как да се защити интересът на ЕС. Каква е позицията на България собствено?”, каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан.

“ПГ на ДПС е на категорична позиция, че защитата на интереса на ЕС и на общото евроатлантическо пространство не може да бъде отговорност само на “началниците в Брюксел”, а на всяка една от държавите-членки. Ние трябва да имаме нашата много ясна позиция по тези въпроси. Надявам се никой в тази зала, и в България, не е толкова наивен, че България може да остане остров на сигурността. В отговор на необходимостта за изработване на ясна българска позиция, призоваваме президента на Република България Росен Плевнелиев да свика нарочно заседание на КСНС”, настоя още той.

Местан припомни концепцията на ДПС за отговор на бежанската криза - разширяване на ЕС в посока Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Заседание на КСНС преди време поискаха и “Патриотичния фронт”, и БСП. Възползвайки се от повдигната тема, от Столетницата отново припомниха своята позиция и настояха за оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев.

“Ако имате усещане за отговорност, ще ни подкрепите, за да прекратим подигравката с Българската армия”, каза зам.-председателят Атанас Мерджанов, обръщайки се към самия Ненчев, премиера Бойко Борисов и партиите, подкрепящи правителството.

“Управлението на сектора през последните месеци е пагубно. Целият свят е смразен от конфликта и ние се нуждаем от достоен, солиден и вдъхващ доверие военен министър. Всеки сам за себе си може да си отговори дали Ненчев е такъв”, заключи Мерджанов, припомняйки гафове на министъра на отбраната по време на краткото му управление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама