В Русе отбелязаха 90-годишнината от рождението на акад. Николай Кауфман

10:44, 01 окт 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на Международния ден на музиката – 1 октомври, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе организираха музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на родения в Русе етномузиколог и композитор акад. Николай Кауфман.

Фоайето на Русенската библиотека беше препълнено с почитатели на творчеството на един от най- авторитетните български музикални учени, посветил живота си на популяризиране на огромното ни фолклорно музикално наследство, но също и композитор създал стотици хорови и солови песни, обработки на народни песни, както и на много камерно-инструментални творби, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Поздравителен адрес до организираторите на събитието изпрати Областният управител на Русе Стефко Бурджиев. В него се отбелязва: „За мен е удоволствие да Ви поднеса сърдечни поздрави и най-добри пожелания по повод музикалната вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на етномузиколога и композитора акад. Николай Кауфман. Организираното от Вас събитие ще даде шанс на русенци и гостите на града да се докоснат до неповторимия талант и изразност на творбите на акад. Кауфман!“

Празничната програма на вечерта включваше популярни творби от акад. Кауфман в изпълнение на преподаватели и ученици от класовете по български танци, народно пеене, пиано и акордеон в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Русенската пианистка Веселина Ботева също изпълни няколко клавирни произведения от акад. Николай Кауфман.

Посетителите на събитието имаха възможност да видят и изложба с книги, нотни издания и публикации от фонда на Русенската библиотека, свързани с живота и творческата дейност на акад. Кауфман, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама