Комисията за защита на потребителите е съставила 100 акта на търговци на ученически стоки

11:06, 01 окт 15 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на потребителите е извършила 500 проверки в търговски обекти, който продават ученически стоки, от които са съставети 100 акта за нарушения, съобщиха от КЗП днес.

Председателят на комисията Димитър Маргаритов коментира пред БНР най-честите нарушения, за които се санкцианират търговци на ученически материали. Едно от тях е снързано с т.нар. подвеждащи промоции.

„Най-масовото и фрапантно нарушение е свързано с продажбата на бележниците и личните карти на учениците, които търговците продаваха единствено и само в комплект, придружен с подвързия, което водеше до тройно и повече завишаване на цената спрямо това, което е посочено на корицата на съответния документ“, коментира Маргаритов.

Търговците нарушават закона и по по-груб начин – продават цигари на ученици, при това насипно, което е забранено със закон.

„Отправям апел към търговците, знаят, че там санкциите са изключително високи – започват от 50 000 лв. и могат да достигнат до 150 000 лв., да спазват закона и да не допускат рискове за здравето на нашите деца“, каза още председателят на КЗП. За този тип нарушение има съставени 10 акто от 50 проверки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама